Koronavírus tájékoztatás

2020.03.10

Kedves Sportolók, kedves Tagok!

 A jelenleg is fennálló – WHO által kiadott és a kormány által is megerősített – nemzetközi egészségügyi vészhelyzet kapcsán mi is kötelességünknek érezzük a folyamatos tájékoztatást a koronavírus megelőzése érdekében. Bizonyára sokan tudjátok, hogy a vírus már Európa több országában is megjelent és folyamatsan terjed, ezért szükségesnek érezzük a megelőző intézkedések bevezetését, egészségetek védelme és a biztonságos  sportolás érdekében.

A koronavírus okozta tünetekről és a megelőzést szolgáló jó gyakorlatról az alábbiakban kaphattok részletes tájékoztatást. Kérlek benneteket, hogy figyelmesen olvassátok végig az alábbiakat, és szigorúan tartsátok be őket, ezzel is hozzájárulva a fertőzés esélyének csökkentéséhez:

Higiénés szabályok

 • Fokozottan figyeljetek a személyes higiénétekre! Rendszeresen mossatok kezet szappannal; edzés előtt is és után is, amikor ez nem lehetséges, használjatok kézfertőtlenítőt! Kerüljétek arcotok megérintését!
 • Kövessétek a “köhögési etikett”-et! Ne a tenyeretekbe, hanem zsebkendőbe, vagy a felső ruházat ujjába köhögjetek.
 • Tartsátok a megfelelő távolságot, használjatok zsebkendőt, mossatok kezet minél gyakrabban! Az edzőket is kérjük, hogy kerüljék a testi ütközéses, testi kontaktust igénylő gyakorlatokat és helyette inkább erőnléti edzéseket tartsanak.
 • Kerüljétek a testi kontaktussal járó üdvözlési formákat, mint amilyen a kézfogás, pacsi, puszi és ölelés!
 • Kerüljétek a zsúfolt helyeket és az akkut légzőszervi fertőzésben szenvedőkkel való érintkezést!
 • Minden edzőnél kihelyeztünk fertőtlenítő szert, kérünk Titeket, hogy használjátok minél sűrűbben és gyermekeitek figyelmét is hívjátok fel rá!
 • A takarítók külön figyelmet fordítanak a csapok, kilincsek stb. fertőtlenítésére!

Megelőző intézkedések:

 • Elsődleges kockázattal bíró országok: Kína, Japán, Dél-Korea, Irán és Olaszország
 • Amennyiben mostanában a fenti országok valamelyikében jártatok (akár sportolás céljából, üzleti-, vagy akár magáncélból), úgy a hazatérést követő 14 napig ne látogassátok az edzéseket, se Ti, se a gyerekek. Maradjatok otthon, lehetőleg családtagjaitoktól elkülönítve.
 • Amennyiben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott, elsődleges kockázatot jelentő országok köre változik, újabb tájékoztatást fogtok kapni!
 • Folyamatosan figyeljétek magatokat, és ha bármilyen tünetet – láz, köhögés, torokfájás, levertség – észleltek, akkor telefonon értesítsétek háziorvosotokat, ill. edzőtöket és a szakosztály vezetőjét.
 • Szedjetek vitamin, egyetek sok gyümölcsöt és sportoljatok sokat, mert ezek erősítik igazán az immunrendszert.

Sport rendezvények:

 • Kerüljétek a nagyobb résztvevői létszámmal zajló rendezvényeken való részvételt, ill. az ilyen események szervezését, megtartását is; edzőtáborok, úszóversenyek, sportgálák.
 • Az egyes sportesemények megtartásáról folyamatos tájékoztatást kapunk ez érintett szakszövetségektől, amelyről a vezetők folyamatosan értesítenek majd Titeket tagokat.

A VSD folyamatosan nyomon követi a járvány alakulását, és minden érintettet tájékoztatunk amennyiben további intézkedések válnának szükségessé. Ne feledjétek, hogy a sportolásnak ezen felül számos jótékony hatása van, így a jelen korlátozások az edzéseket még nem érintik.

Ha bármi kérdés ezzel kapcsolatban felmerül, akkor azt a koronavirus@varosise.hu emailcímen tehetitek fel.

Köszönöm az együttműködéseteket.

Üdvözlettel,

Temesvári István

VSD elnök

2020-03-14T09:52:49+00:00