A fizioterápia egy gyűjtőfogalom, amely a természetes energiákra épülő kezeléseket foglalja magába. A gyógytorna, gyógymasszázs, hidroterápia, balneoterápia, gyógyvíz mind fizioterápiás kezelésnek minősülnek. A fizioterapeuta szerepe egy olyan nagy sportegyesület esetében, mint a VSD is, elengedhetetlen. A sportolóknak a fizioterápia az egyik leghatékonyabb módszer a fájdalom kezelésére, a sportteljesítmény és még sok más javítására is. Ulicska Zoltánt a Városi Sportegyesület Dunakeszi fizioterapeutáját kérdeztük munkájáról és tapasztalatairól.

„5 éve dolgozom az egyesületben, előtte is hasonlóan nagy sportegyesületeknél dolgoztam, így nem ismeretlen számomra ez a közeg. Jól érzem magam Dunakeszin, nagyon jó a légkör. Amiatt is fontos a munkám, mert a sportolók biztonságban érezhetik magukat így, hogy van egy profi egészségügyi háttér.” – mondta Ulicska Zoltán. A sportfizioterapeuta egy magasan képzett szakember, aki a testmozgás következtében fellépő gyakori sérülések és betegségek kezelésére és megelőzésére szakosodott. „Különböző jellegű sérülésekkel keresnek fel az egyesület sportolói. Leginkább a bokaficam, részleges bokaszalag szakadás, térd, combizom és vállizületi fájdalmak a jellemzők. Azonban egyre gyakoribb a hát és gerinc problémákkal jelentkezők száma is.” A sportfizioterápia számos gyógyítási technikát és gyakorlatot tartalmaz, amelyeket sérülések, fájdalmak és kellemetlenségek kezelésére, valamint azok megelőzésére dolgoztak ki. A sport világában a megelőzés a legjobb gyógymód a sérülésekre, amely Ulicska Zoltán szerint is így van: „A legtöbb sérülés alapos bemelegítéssel megelőzhető lenne. Ha ez bekövetkezik mégis gyorsabb a rehabilitáció. Ugyanakkor, vannak olyan sérülések, amelyek elkerülhetetlenek, így súlyosabb mértékűek. Itt szükség lehet hosszabb terápiára, speciális kezelésekre is, amelyek következtében a gyógyulási idő is megnövekszik.”

A szakember kezeléseit ingyenesen vehetik igénybe a VSD igazolt sportolói. „Jelenleg x sportolót kezelek, azonban sajnos még mindig kevesen tudnak erről a lehetőségről az egyesületen belül. Sokan edzői javaslatra érkeznek, de a gyerekeket inkább a szülők hozzák és persze, ha valaki már tartós fájdalommal küzd, akkor magától is felkeres. A célom, hogy az edzőkkel is együttműködve a bemelegítés és nyújtás jelentőségét hangsúlyozzuk. A pácienseimet pedig a lehető legkorszerűbb módszerekkel és új rehabilitációs eszközök segítségével szeretném a jövőben gyógytani.”

Ulicska Zoltán fizioterapeutához a képen látható telefonszámon tudnak bejelentkezni.

2021-04-16T11:42:44+00:00