COVID 19 és a sportolói életbe való visszatérés

COVID 19 protokoll – Spotolói életbe való visszatérés

A Városi Sportegyesület Dunakeszi folyamatosan nyomon követi Magyarország Kormánya, az Operatív Törzs és Dunakeszi városvezetésének ajánlásait a COVID 19 elleni védekezés kapcsán.

Annak érdekében, hogy a tagjaink, a gyerekek, a szülők és a családok nap mint nap biztonságosan edzhessenek, folyamatosan vizsgáljuk felül a jelenlegi szabályainkat, ha indokolt, újakat vezetünk be.

A jelenlegi szabályozások értelmében a sportélet – bizonyos keretek között ugyan – de működtethető Magyarországon. Az általunk megalkotott szabályokkal az a célunk, hogy a jelenlegi járványhelyzetben a sporttevékenység minden résztvevő számára biztonságos módon menjen végbe, s hogy ezáltal minél többen részesülhessenek a koronavírus-járvány idején is a sport kedvező hatásaiból. Ugyanakkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül a végső célt: a biztonságos sportolás feltételeinek megteremtését minden érintett számára.

Mindezek figyelembevételével most – a megelőzés mellett – a legfontosabbnak a sportéletbe való visszatérés feltételeinek és az arról való megfelelő tájékoztatást tartjuk legfőbb feladatunknak. A VSD hivatalos COVID 19 megelőzéséről korábban már írtunk.

A VSD álláspontja és ajánlása a sportéletbe való visszatéréséről

Az a sportoló, aki pozitív Covid teszttel rendelkezik csak bizonyos feltételek mellet térhet vissza a sportolói életbe. Ennek egyértelműen az az indíttatása, hogy a lehető legmagasabb szinten óvjuk sportolóink egészségét.

Igazolt COVID-19 betegséggel összefüggésben már számos keringési, légzőrendszeri és központi idegrendszeri szövődmény ismert az orvostudomány számára, így a következőt javasoljuk:

  1. A tünetmentes COVID-19 pozitív teszteredmény esetén legalább 2-4 hétig kíméletes, kevéssé megterhelő fizikai terhelést, külön edzésprogramot, a verseny és szabadidősport mellőzését.
  2. Tünettel is rendelkező és Covid-19 pozitív teszteredménnyel rendelkező sportoló esetén a fentiek mellett 4-6 hetes kímélő edzés, kevéssé megterhelő fizikai terhelést, külön edzésprogramot, a verseny és szabadidősport mellőzését. Érdemes tudni, hogy a sportorvosi-versenyzési engedély pozitív teszteredmény esetén automatikusan felfüggesztésre kerül, a karantén és pihenő időszak leteltével újra kell indítani a versenyzési engedély megszerzésének folyamatát a sportorvosnál.
  3. Sportolókesetében minden PCR igazolt COVID-19 betegség vagy myocarditis, pericarditis, arteritis, gyanúja esetén komplex kardiológiai vizsgálatot javaslunk: nyugalmi EKG, szívultrahang, laborvizsgálat (szérum troponin szint), szükség szerint kiegészítve coronaria CT és szív MR vizsgálatokkal
  4. COVID-19 PCR pozitív élsportolókesetében az első negatív PCR eredményt követően vagy az utolsó tünetes naptól számított 2-3 t elteltével javasolt a kardiológiai kivizsgálás, melynek elemei: 12 elvezetéses nyugalmi EKG, általános labor vizsgálat és szérum troponin szint meghatározás, echocardiográfia.
  5. Amennyiben az elvégzett vizsgálatok nem utalnak akut kardiovaszkuláris eltérésre, a sporttevékenységhez való fokozatos visszatérés megkezdhető. Terheléses EKG vizsgálatot csak ezt követően javasolt végezni.
  6. Troponin pozitivitás vagy kardiális eltérés esetén további kivizsgálás és szív MR vizsgálat javasolt. A sporttevékenységhez való visszatérés a bővített vizsgálati eredmények függvényében állapítható meg.
  7. A sportorvosi engedély tünetmentes esetben leghamarabb 4 ttel az első negatív PCR tesztet követően adható meg. Kardiológiai szakvizsgálattal igazolt szívizomgyulladás, pericarditis esetén a versenyengedélyek kiadása tekintetében a mindenkor érvényben lévő Sportszakmai útmutató ajánlása szerint kell eljárni.

A fentiek a VSD ajánlásait és sportorvosunk szakmai ajánlásait tartalmazza.

Köszönjük, ha ennek megfelelően jártok el, hisz az egészség az első!

2020-12-08T14:05:46+00:00